Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2020-12-03 13:46:42
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Napój przygotowany z kawy rozpuszczalnej ma niemal identyczny skład jak ten powstały z mielonych ziaren. Oprócz kofeiny zawiera on również cenne antyoksydanty, potrzebne organizmowi pierwiastki (wapń, magnez, cynk), a także białko i błonnik. Wszystkie te elementy sprawiają, że regularne picie kawy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ może zmniejszyć m.in. ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, choroby Alzheimera i Parkinsona oraz chronić przed niektórymi nowotworami, takimi jak rak wątroby czy rak jelita grubego.
Ponadto kawa przyśpiesza metabolizm, ułatwiając utrzymanie odpowiedniej sylwetki. Warto więc wypić filiżankę małej czarnej przed wysiłkiem fizycznym, ponieważ pozwoli to na spalenie większej ilości tłuszczu, zapobiegnie powstawaniu zakwasów i znacznie zwiększy wydolność organizmu, sprawiając, że trening będzie bardziej efektywny.
W zależności od naszych preferencji smakowych, mamy do wyboru różne rodzaje kawy rozpuszczalnej: od łagodnej i kremowej, aż po mocną i intensywną. Skąd się bierze taka różnorodność? Zależy ona przede wszystkim od tego, jakie gatunki kawy zostały wybrane do mieszanki, w jaki sposób je uprawiano, suszono oraz palono. Np. im ziarna będą mocniej wypalone, tym powstały z nich napój będzie charakteryzował się większą goryczką, intensywniejszym smakiem, cięższym body i bardziej złożonym aromatem.
Z kawy rozpuszczalnej można przygotować pyszne napoje – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest ona również doskonałym składnikiem aromatycznych ciast, wspaniałych tortów i oryginalnych deserów. Powstałe na jej bazie drinki nie mają sobie równych, a orzeźwiająca cafe frappe skradła serce niejednemu wielbicielowi kawy. Nie wierzysz? Poniżej trzy smakowite przepisy pokazujące możliwości kawy rozpuszczalnej.
Jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół lub bliskich orzeźwiającym i oryginalnym napojem, podaj im wyjątkowo pyszną kokosową kawę mrożoną. Do jej przygotowania będzie potrzebna: kawa NESCAFÉ Classic, lody, syrop kokosowy, 3 kostki lodu, wiórki kokosa oraz 100 ml zimnego mleka. W filiżance zaparz espresso i przelej je do shakera. Dodaj gałkę lodów kokosowych, łyżeczkę syropu, lód i mleko. Wstrząsaj zamkniętym shakerem tak długo, aż utworzy się warstwa piany. Przelej napój do wysokiej szklanki i oprósz jego wierzch wiórkami. Kokosowe frappe najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Jego kremowy smak i subtelny aromat mile zaskoczy każdego wielbiciela kawy i kokosów.
Do przygotowania tego pysznego napoju będzie potrzebna kawa NESCAFÉ Classic, kilka listków świeżej mięty, 4 kostki lodu, syrop miętowy, pół łyżeczki cukru brązowego, pokruszony lód i 40 ml wody gazowanej. Najpierw przygotuj małą filiżankę kawy. Przelej ją do shakera i dodaj wodę gazowaną, kostki lodu, syrop i cukier. Mieszaj wszystkie składniki tak długo, dopóki lód się nie rozpuści. Do szklanki wsyp kilka łyżek pokruszonego lodu, a na niego delikatnie przelej zawartość shakera. Wierzch napoju udekoruj kilkoma listkami mięty. Koniecznie podawaj ze słomką i mieszadełkiem.
A może egzotyczna, doprawiona aromatem ziół kawa – tym razem na ciepło? Do jej przygotowania wykorzystajmy kawę rozpuszczalną (np. 2 płaskie łyżeczki NESCAFÉ Classic Black Roast). Kawę zalewamy ok. 150 ml gorącej wody. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy syrop z szałwii – 1,5 łyżeczki herbaty z szałwii zalewamy ok. 200 ml gorącej wody i dodajemy 200 ml miodu. Następnie odmierzamy ok. 60 ml powstałego syropu, wlewamy go do rondelka i dodajemy 5 ml soku z wyciśniętej połówki limonki, 20 ml syropu z marakui i przygotowaną wcześniej bazę kawową. Podgrzewamy całość do zagotowania. Gorący kawowy drink przelewamy do szklanki i serwujemy go wraz z efektowną dekoracją. Aby ją przygotować, możemy wykorzystać świeże listki szałwii oraz cząstki owoców – marakui i pomarańczy. Smacznego!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.